Love me or leave me

DECCA 800 004 NY

 
      1970
  A:  

Softly, as in a morning sunrise
(Oscar Hammerstein II, Sigmund Romberg)
Sunrise - sunset
(Jerry Bock, Sheldon Harnick)
Love me or leave me
(Gus Kahn, Walter Donaldson)
What a wonderful world
(George David Weiss, George Douglas, Bob Thiele)
Don't sleep in the subway
(Tony Hatch, Jackie Trent)

  B:   After you've gone
(Henry Creamer, Turner Layton)
For every man there's a woman
(Leo Robin, Harold Arlen)
Goodbye Charlie
(Ralph Care, Sol Marcus)
Little man you've had a busy day
(Mabel Wayne, Maurice Sigler, Al Hoffman)
The fool on the hill
(John Lennon, Paul McCartney)

 
  Rita's eerste album werd eind 1969 aangekondigd met de titel Relax with Rita. Toen bleek dat er een album van Rita Reys was verschenen met de titel Relax with Rita & Pim, werd het wijze besluit genomen de titel te wijzigen in Love me or leave me. Onder die titel lag het album in januari 1970 in de winkel.
Het oudste lied op de lp stamt uit 1918, het nieuwste is bijna vijftig jaar jonger. Softly, as in a morning sunrise werd in 1927 gezongen door
William O'Neal in de operette The new moon. Sunrise - sunset werd met een miniem verschil in de titel als Sunrise, sunset in 1964 opgenomen door Julia Migenes. In 1928 was Love me or leave me een groot succes voor Ruth Etting. What a wonderful world was in 1967 het laatste grote succes voor Louis Armstrong. Met Don't sleep in the subway had Petula Clark in 1967 een van haar laatste grote hits. Het oudste lied op het album is After you've gone, dat in 1918 voor het eerst werd gezongen door Marion Harris. For every man there's a woman was in 1948 de vijftiende van ruim veertig hits die Tony Martin bij elkaar wist te zingen. Goodbye Charlie werd als Goodbye Charlie, goodbye voor het eerst gezongen door Doreen Davis in 1953. Little man you've had a busy day is een succes van Paul Robeson uit 1934. Na What a wonderful world is The fool on the hill van The Beatles uit 1967 wellicht het bekendste nummer op deze lp.
Van Love me or leave me werden geen singles uitgebracht.

 
 


From Rita with love

POLYDOR 2441 043

 

      1973
  A:   Allentown jail
(Irving Gordon)
Let's do it
(Cole Porter)
Nature boy
(Eden Ahbez)
Frankie and Johnny
(Hughie Cannon, Frank Leighton, Bert Leighton, Ren Shields, Nathaniel Davis Ayer)
Little man
(Mabel Wayne, Maurice Sigler, Al Hoffman)
The lady is a tramp
(Lorenz Hart, Richard Rodgers)
  B:   Blues in the night
(Johnny Mercer, Harold Arlen)
Blue moon
(Richard Rodgers, Lorenz Hart)
Johnny Guitar
(Peggy Lee, Victor Young)
Buttons and bows
(Jay Livingstone, Ray Evans)
I'll walk alone
(Sammy Cahn, Jule Styne)
When a man loves a woman
(Calvin Lewis, Andrew Wright)

 
  Net als Love me or leave me bestaat From Rita with love uit materiaal uit het oeuvre van andere, voornamelijk Amerikaanse artiesten. Love me or leave me was nog een mix van pop en jazz, maar From Rita with love ging bijna volledig richting jazz.
Het album opent met Allentown jail, een succes van Jo Stafford uit 1951. Dit is een andere opname dan die op de eerder in 1973 verschenen single. Let's do it werd door Irene Bordoni gezongen in de musical Paris, het eerste grote succes van Cole Porter uit 1928. Een van de mooiste liedjes van het album is Nature boy, een lied dat in 1948 een groot succes van voor Nat King Cole. Frankie and Johnny is een lied dat nogal wat ontwikkelingen heeft doorgemaakt. De originele versie He done me wrong is van
Hughie Cannon uit 1904. In 1912 verscheen een variant door de broers Frank en Bert Leighton. Nadat in 1912 ook Ren Shields en Nathaniel Davis Ayer zich op het lied hadden gestort, onstond de versie die de standaard werd.
Paul Robeson's Little man nam Rita in 1969 onder de originele titel Little man, you've had a busy day ook al op voor haar lp Love me or leave me. The lady is a tramp was slechts een van de successen uit de musical Babes in arms uit 1937, waarin het gezongen werd door Mitzi Green. Blues in the night werd in 1941 gezongen door William Gillespie in de gelijknamige film, en was goed voor een Oscar-nominatie.
Voordat Blue moon in de uitvoering van Connee Boswell in 1935 een succes werd, had Lorenz Hart in 1933 en 1934 diverse teksten op de melodie van Richard Rodgers geschreven, waarvan de eerste als titel Prayer had.
Johnny Guitar werd geschreven voor de gelijknamige film uit 1954. De tekst is van de hand van Peggy Lee, die ook het origineel opnam. Buttons and bows was in de herfst van 1948 een groot succes in de uitvoering van diverse artiesten, waarvan de meeste het lied eind 1947 al hadden opgenomen. Van wie exact de eerste uitvoering was, is niet bekend. Maar van de eerste lichting was de uitvoering van Dinah Shore de meeste succesvolle. Dinah Shore zong ook I'll walk alone, waarmee ze in 1944 voor het eerst op nummer 1 stond. Het laatste nummer op From Rita with love is When a man loves a woman, in 1966 de eerste en meest succesvolle single van Percy Sledge.
Eind 1973 vertelde Rita in een interview dat begin 1974 een single van het album zou worden uitgebracht. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, en het blijft gissen welk lied men als single in gedachten had. Waarschijnlijk was dat When a man loves a woman, het meest commercieel klinkende en jongste lied op de lp.

 
 


Een rondje van Rita

POLYDOR 2441 066

 

      1976
  A:   Tango d'amor
(Leo Leandros, Klaus Munro, Peter Cirkel)
Parkovitch
(Alfi Kabiljo, Arsen Dedic, Peter Cirkel)
'n Rondje van mij
(Jay Livingstone, Ray Evans, Lodewijk Post)
Er staat een man bij de rotonde
(Rita Hovink)
Don Juan
(Ellis de Liefde)
Robbie en Alex
(Hughie Cannon, Frank Leighton, Bert Leighton, Ren Shields, Nathaniel Davis Ayer, Gerrit den Braber)
  B:   Laat me alleen
(Giovanni Ullu, Maurizio Monti, Paolo Dossena, Cesare Gigli, Gerrit den Braber)
Met tien amigo's
(Roger Richard, Lodewijk Post)
Elke dag maakt z'n eigen verhaal
(Jack Bulterman, Gerrit den Braber)
Ik wil een man uit de Belgique
(Richard Rodgers, Lorenz Hart, Ton Vingerhoets)
De tijden van weleer
(Roger Richard, Bert van Rheenen)
Dolores
(Ellis Meijer)

 
  Op Een rondje van Rita staat maar één lied dat bij het verschijnen van het album in september 1976 helemaal nieuw was: Laat me alleen. De overige waren allemaal op de een of andere manier al eerder gebruikt:
Parkovitch en Elke dag maakt z'n eigen verhaal verschenen eind 1971 op een single. Voor dit album zong Rita de liedjes opnieuw in.
'n Rondje van mij, Robbie en Alex en Ik wil een man uit de Belgique zijn Nederlandstalige versies van Buttons and bows, Frankie and Johnny en The lady is a tramp, drie liedjes die te vinden zijn op de lp From Rita with love.
Tango d'amor, Don Juan, Met tien amigo's, De tijden van weleer en Dolores stonden op Rita's singles die in 1975 en eerder in 1976 werden uitgebracht.
Er staat een man bij de rotonde is het enige lied dat Rita opnam waarvoor ze zelf de tekst schreef. Met een tekst van Bob Spaan stond het eerder als Voor jou alleen op de b-kant van de single Dolores.

 
 


Laat me alleen

POLYDOR 2441 066

 

      1977
  A:   Tango d'amor
(Leo Leandros, Klaus Munro, Peter Cirkel)
Parkovitch
(Alfi Kabiljo, Arsen Dedic, Peter Cirkel)
'n Rondje van mij
(Jay Livingstone, Ray Evans, Lodewijk Post)
Er staat een man bij de rotonde
(Rita Hovink)
Don Juan
(Ellis de Liefde)
Robbie en Alex
(Hughie Cannon, Frank Leighton, Bert Leighton, Ren Shields, Nathaniel Davis Ayer, Gerrit den Braber)
  B:   Laat me alleen
(Giovanni Ullu, Maurizio Monti, Paolo Dossena, Cesare Gigli, Gerrit den Braber)
Met tien amigo's
(Roger Richard, Lodewijk Post)
Elke dag maakt z'n eigen verhaal
(Jack Bulterman, Gerrit den Braber)
Ik wil een man uit de Belgique
(Richard Rodgers, Lorenz Hart, Ton Vingerhoets)
De tijden van weleer
(Roger Richard, Bert van Rheenen)
Dolores
(Ellis Meijer)

 
  In januari 1977 werd Een rondje van Rita opnieuw uitgebracht onder de titel Laat me alleen. Alleen de hoes is anders ten opzichte van de originele uitgave. Het catalogusnummer is gelijk gebleven, en op het label van de lp staat nog gewoon Een rondje van Rita.

 
 


Ik wil vrouw zijn

POLYDOR 2925 068

 

      1978
  A:   Wek me voordat je gaat
(Joachim Heider, Christian Heilburg, Cees Schrama)
Lieveling
(Rita Hovink, Bastiaan)
Milou
(Rita Hovink, Lodewijk Post)
Je hoeft me niet te zeggen
(Aart Mol, Erwin van Prehn, Geertjan Hessing, Elmer Veerhoff, Cees Bergman)
Kinderen zijn kinderen
(Cees Schrama, Bert van Rheenen)
Draai je om
(Roberto Vecchioni, Renato Pareti, Vermar, Gerrit den Braber)
  B:   De trieste piano
(Claude Lemesle, Sylvain Lebel, Alice Dona, Paul Zoetelief)
Je liegt, bedriegt
(Henry Mayer, Hans Bradtke, Cees Schrama)
...Zegt mijn man
(Aart Mol, Erwin van Prehn, Geertjan Hessing, Elmer Veerhoff, Cees Bergman)
Toen kwam jij...
(Dick Bakker, Gerrit den Braber)
Dat ene huisje
(Tonny Eyk, Herman Pieter de Boer)
Ik wil vrouw zijn
(Rita Hovink, Bert Paige, Bert van Rheenen)

 
  Rita's eerste twee albums bestaan uitsluitend uit materiaal dat eerder door andere artiesten is gezongen. Haar derde album is voornamelijk een verzameling van eerder en opnieuw opgenomen materiaal. Op het vierde album, Ik wil vrouw zijn, staan acht liedjes die speciaal voor Rita werden geschreven: Lieveling, Milou, Je hoeft me niet te zeggen, Je liegt, bedriegt, Kinderen zijn kinderen, Toen kwam jij..., Dat ene huisje en Ik wil vrouw zijn. De overige vier liedjes zijn uit het repertoire van buitenlandse artiesten geleend:
Wek me voordat je gaat werd als Weck mich, bevor du gehst in 1977 op single uitgebracht door Katja Ebstein. Rita had in Nederland meer succes met haar versie dan Katja met haar versie had in Duitsland. Draai je om is origineel van de Italiaanse groep Homo Sapiens, die met de originele versie Tornerai, tornerò in 1975 in Italië een grote hit scoorden. De trieste piano is mede van de hand van Alice Dona. Alice is vooral bekend geworden door de vele liedjes die ze voor anderen schreef, maar ze maakte zelf ook een redelijk aantal platen. In 1977 verscheen Le piano triste op een van haar lp's en de b-kant van een single. Het ironische ...Zegt mijn man was als Das bisschen Haushalt, sagt mein Mann eind 1977 een groot succes voor de Duitse actrice Johanna von Koczian.

 
 


De beste van Rita Hovink

POLYDOR 2426 011

 

      1979
  A:   Een kind
(Geo Dijkhuis)
Dolores
(Ellis Meijer)
Laat me alleen
(Giovanni Ullu, Maurizio Monti, Paolo Dossena, Cesare Gigli, Gerrit den Braber)
...Zegt mijn man
(Aart Mol, Erwin van Prehn, Geertjan Hessing, Elmer Veerhoff, Cees Bergman)
Draai je om
(Roberto Vecchioni, Renato Pareti, Vermar, Gerrit den Braber)
Antonio
(Robert Puschmann, Hans Bradtke, Peter Cirkel)
De tijden van weleer
(Roger Richard, Bert van Rheenen)
  B:   Wek me voordat je gaat
(Joachim Heider, Christian Heilburg, Cees Schrama)
Met tien amigo's
(Roger Richard, Lodewijk Post)
De oude ster
(Joop Stokkermans, Gerrit den Braber)
Dat ene huisje
(Tonny Eyk, Herman Pieter de Boer)
Tango d'amor
(Leo Leandros, Klaus Munro, Peter Cirkel)
Je hoeft me niet te zeggen
(Aart Mol, Erwin van Prehn, Geertjan Hessing, Elmer Veerhoff, Cees Bergman)
Toen kwam jij...

(Dick Bakker, Gerrit den Braber)

 
  In de week van Rita's overlijden was het album De beste van Rita Hovink uitgekomen. Toen het trieste nieuws bekend werd gemaakt, zette men uit piëteit de distributie van de plaat onmiddellijk stop. In april 1980 werd de plaat opnieuw in de handel gebracht, waarna ruim 35.000 exemplaren werden verkocht. Tegenwoordig zouden dergelijke verkoopcijfers een gouden plaat opleveren, maar in die tijd waren daar 50.000 verkochte exemplaren voor nodig.

 
 


De onvergetelijke Rita Hovink

POLYDOR 2426 036

 

      1982
  A:   Als niemand van je houdt
(Clous van Mechelen)
Je hoeft me niet te zeggen (singleversie)
(Aart Mol, Erwin van Prehn, Geertjan Hessing, Elmer Veerhoff, Cees Bergman)
Milou
(Rita Hovink, Lodewijk Post)
Lieveling
(Rita Hovink, Bastiaan)
'n Rondje van mij
(Jay Livingstone, Ray Evans, Lodewijk Post)
Geluk heeft veel meer waarde
(Karl Götz, Günter Loose, Lodewijk Post)
Die eerste zoen
(Hagen Galatis, Kurt Feltz, Fons Fokker)
  B:   Ik zou alles willen geven
(Arjan Brass, Bud Bergsma)
Je liegt, bedriegt
(Henry Mayer, Hans Bradtke, Cees Schrama)
Ik wil vrouw zijn
(Rita Hovink, Bert Paige, Bert van Rheenen)
Don Juan
(Ellis de Liefde)
Elke dag maakt z'n eigen verhaal
(Jack Bulterman, Gerrit den Braber)
De oude ster
(Joop Stokkermans, Gerrit den Braber)
Jij bracht de zon in m'n leven
(Carlo Donida, Mogol, Ger Rensen, Van Aerden)
 
 
Drie jaar na De beste van Rita Hovink verscheen Rita's tweede verzamelalbum, getiteld De onvergetelijke Rita Hovink. Het album is om meerdere redenen bijzonder. Ten eerste staat geen enkele van de hits op deze compilatie, maar is aan de hand van minder bekend werk een aantal aspecten van Rita's veelzijdigheid te horen. Ten tweede is dit de enige verzamelaar waarop aandacht wordt besteed aan Rita's begintijd. En ten derde staat op deze lp het tot dan toe niet eerder uitgebrachte Ik zou alles willen geven, een voor Rita geschreven lied dat ze in 1978 opnam.


 
 


Music for the Millions

POLYDOR 2426 038

 

      1982
  A:   Tango d'amor
(Leo Leandros, Klaus Munro, Peter Cirkel)
Parkovitch
(Alfi Kabiljo, Arsen Dedic, Peter Cirkel)
'n Rondje van mij
(Jay Livingstone, Ray Evans, Lodewijk Post)
Er staat een man bij de rotonde
(Rita Hovink)
Don Juan
(Ellis de Liefde)
Robbie en Alex
(Hughie Cannon, Frank Leighton, Bert Leighton, Ren Shields, Nathaniel Davis Ayer, Gerrit den Braber)
  B:   Laat me alleen
(Giovanni Ullu, Maurizio Monti, Paolo Dossena, Cesare Gigli, Gerrit den Braber)
Met tien amigo's
(Roger Richard, Lodewijk Post)
Elke dag maakt z'n eigen verhaal
(Jack Bulterman, Gerrit den Braber)
Ik wil een man uit de Belgique
(Richard Rodgers, Lorenz Hart, Ton Vingerhoets)
De tijden van weleer
(Roger Richard, Bert van Rheenen)
Dolores
(Ellis Meijer)

 
  Gelijk met de verzamelaar De onvergetelijke Rita Hovink werd het album Een rondje van Rita/Laat me alleen in de reeks Music for the Millions opnieuw uitgebracht.

 
 


Laat me alleen - 16 onvergetelijke liedjes

POLYDOR 829 031-2

 

      1986
      Laat me alleen
(Giovanni Ullu, Maurizio Monti, Paolo Dossena, Cesare Gigli, Gerrit den Braber)
...Zegt mijn man
(Aart Mol, Erwin van Prehn, Geertjan Hessing, Elmer Veerhoff, Cees Bergman)
Een kind
(Geo Dijkhuis)
Dolores
(Ellis Meijer)
Draai je om
(Roberto Vecchioni, Renato Pareti, Vermar, Gerrit den Braber)
Antonio
(Robert Puschmann, Hans Bradtke, Peter Cirkel)
De tijden van weleer
(Roger Richard, Bert van Rheenen)
Milou
(Rita Hovink, Lodewijk Post)
Ik zou alles willen geven
(Arjan Brass, Bud Bergsma)
Als niemand van je houdt
(Clous van Mechelen)
Don Juan
(Ellis de Liefde)
Je liegt, bedriegt
(Henry Mayer, Hans Bradtke, Cees Schrama)
Wek me voordat je gaat
(Joachim Heider, Christian Heilburg, Cees Schrama)
Tango d'amor
(Leo Leandros, Klaus Munro, Peter Cirkel)
Je hoeft me niet te zeggen (albumversie)
(Aart Mol, Erwin van Prehn, Geertjan Hessing, Elmer Veerhoff, Cees Bergman)
Toen kwam jij...

(Dick Bakker, Gerrit den Braber)

 
  In april 1986 werd de eerste verzamel-cd van Rita uitgebracht. Naast alle singles die vanaf 1975 verschenen, staan op de cd ook enkele b-kantjes en nummers afkomstig van de twee Nederlandstalige albums die Rita maakte. De cd bleek een groot succes en is ruim dertig jaar leverbaar geweest.

 
 


Antonio

ROTATION 557 670-2

 

      1998
      Antonio
(Robert Puschmann, Hans Bradtke, Peter Cirkel)
Lieveling
(Rita Hovink, Bastiaan)
De trieste piano
(Claude Lemesle, Sylvain Lebel, Alice Dona, Paul Zoetelief)
Dat ene huisje
(Tonny Eyk, Herman Pieter de Boer)
Ik wil vrouw zijn
(Rita Hovink, Bert Paige, Bert van Rheenen)
Tango d'amor
(Leo Leandros, Klaus Munro, Peter Cirkel)
'n Rondje van mij
(Jay Livingstone, Ray Evans, Lodewijk Post)
Ik wil een man uit de Belgique
(Richard Rodgers, Lorenz Hart, Ton Vingerhoets)
Robbie en Alex
(Hughie Cannon, Frank Leighton, Bert Leighton, Ren Shields, Nathaniel Davis Ayer, Gerrit den Braber)
Parkovitch
(Alfi Kabiljo, Arsen Dedic, Peter Cirkel)
Elke dag maakt z'n eigen verhaal
(Jack Bulterman, Gerrit den Braber)
De oude ster
(Joop Stokkermans, Gerrit den Braber)
Met tien amigo's
(Roger Richard, Lodewijk Post)
Don Juan
(Ellis de Liefde)
Je hoeft me niet te zeggen (singleversie)

(Aart Mol, Erwin van Prehn, Geertjan Hessing, Elmer Veerhoff, Cees Bergman)

Kinderen zijn kinderen
(Cees Schrama, Bert van Rheenen)

 
  De cd Antonio is duidelijk samengesteld door iemand die op de hoogte was van het repertoire van Rita. In plaats van een variatie op de cd Laat me alleen te maken met opnieuw alle hits, staan er slechts drie doublures op deze cd. De overige dertien opnamen maken op Antonio hun cd-debuut. Hiermee zijn, op Voor jou alleen en Er staan een man bij de rotonde na, alle Nederlandstalige opnamen vanaf 1975 op cd verschenen.

 
 


Love me or leave me

THINK! THCD-274

 

      2013
     

Softly, as in a morning sunrise
(Oscar Hammerstein II, Sigmund Romberg)
Sunrise - sunset
(Jerry Bock, Sheldon Harnick)
Love me or leave me
(Gus Kahn, Walter Donaldson)
What a wonderful world
(George David Weiss, George Douglas, Bob Thiele)
Don't sleep in the subway
(Tony Hatch, Jackie Trent)
After you've gone
(Henry Creamer, Turner Layton)
For every man there's a woman
(Leo Robin, Harold Arlen)
Goodbye Charlie
(Ralph Care, Sol Marcus)
Little man you've had a busy day
(Mabel Wayne, Maurice Sigler, Al Hoffman)
The fool on the hill
(John Lennon, Paul McCartney)

 
  Rita's debuutalbum Love me or leave me is een gewilde plaat onder verzamelaars. De weinige examplaren die te koop worden aangeboden verwisselen zonder uitzondering voor veel geld van eigenaar. Reden genoeg voor het in jazz gespecialiseerde Japanse label Think! om het album in november 2013 op cd uit te brengen. De cd klinkt redelijk goed, alhoewel hier en daar wel te horen is dat men een exemplaar van de lp heeft gebruikt en niet de originele masters.
De cd is verpakt in een miniatuuruitvoering van de originele lp-hoes.

 
 


Love me or leave me

678 RECORDS SSE 12010

 

      2019
  A:  

Softly, as in a morning sunrise
(Oscar Hammerstein II, Sigmund Romberg)
Sunrise - sunset
(Jerry Bock, Sheldon Harnick)
Love me or leave me
(Gus Kahn, Walter Donaldson)
What a wonderful world
(George David Weiss, George Douglas, Bob Thiele)
Don't sleep in the subway
(Tony Hatch, Jackie Trent)

  B:   After you've gone
(Henry Creamer, Turner Layton)
For every man there's a woman
(Leo Robin, Harold Arlen)
Goodbye Charlie
(Ralph Care, Sol Marcus)
Little man you've had a busy day
(Mabel Wayne, Maurice Sigler, Al Hoffman)
The fool on the hill
(John Lennon, Paul McCartney)

 
  Vijftig jaar nadat de opnamen werden gemaakt, werd Love me or leave me opnieuw uitgebracht op vinyl. Als basis voor deze heruitgave diende de originele master, die tussen diverse banden uit Rita's nalatenschap werd aangetroffen.
De eerste oplage bevat een cd met, naast het originele album, vijf extra nummers: de vier opnamen die in 2013 op een ep werden uitgebracht, plus een niet eerder uitgebrachte versie van 'Johnny Guitar'. De oplage met cd was binnen mum van tijd uitverkocht.
Klik op de hoes voor meer informatie over deze bijzondere uitgave.

 
 


Love me or leave me

678 RECORDS SSE 12010-2

 

      2020
  A:  

Softly, as in a morning sunrise
(Oscar Hammerstein II, Sigmund Romberg)
Sunrise - sunset
(Jerry Bock, Sheldon Harnick)
Love me or leave me
(Gus Kahn, Walter Donaldson)
What a wonderful world
(George David Weiss, George Douglas, Bob Thiele)
Don't sleep in the subway
(Tony Hatch, Jackie Trent)

  B:   After you've gone
(Henry Creamer, Turner Layton)
For every man there's a woman
(Leo Robin, Harold Arlen)
Goodbye Charlie
(Ralph Care, Sol Marcus)
Little man you've had a busy day
(Mabel Wayne, Maurice Sigler, Al Hoffman)
The fool on the hill
(John Lennon, Paul McCartney)

 
  De heruitgave van Love me or leave me uit 2019 bleek zo'n groot succes, dat deze meerdere keren bijgeperst moest worden. Deze herpersingen moesten het om contractuele redenen zonder de extra cd doen. Een kleinigheid voor wie het niet uitmaakt middels welke geluidsdrager hij wil genieten van Rita's formidabele debuutalbum.

 
© 2013-2020 Rita Hovink