1964
A:   Yeah yeah yeh
(Jimmy Once, Paul Dertien)
B:   Weet
(Peggy Whittington, Willem van Kooten)
    CNR UH 9705

Op Rita's eerste single staan een origineel stuk en een cover. 'Yeah yeah yeh', dat Rita ook zong tijdens de finale van het Knokkefestival, werd gecomponeerd door haar toenmalige echtgenoot Jimmy Once (Corneel Einmahl). 'Weet' is een Nederlandstalige versie van 'Think', dat Brenda Lee eerder in 1964 op de plaat zette.

 
 

 
    1964
A:   't Is voorbij
(Clint Ballard, Jr., Tineke de Nooij)
B:   De blue blue beat
(Jimmy Once)
    CNR UH 9714

De liedjes op Rita's tweede single werden allebei door haar gezongen op het Knokkefestival. Op de a-kant staat ''t Is voorbij', de Nederlandstalige versie van 'You're no good', dat in 1963 voor het eerst werd opgenomen door Betty Everett. 'De blue blue beat' was wederom van de hand van Rita's echtgenoot.

 
 

 
    1964
A:   Die eerste zoen
(Hagen Galatis, Kurt Feltz, Fons Fokker)
B:   Ik vergeet je
(Johnny Holshuysen, Lodewijk Post)
    CNR UH 9728

Voor Rita's derde single werd een greep gedaan uit de Duitse schlagers van dat moment. 'Das war der erste Kuss' was eind 1964 in Duitsland een hitje voor Caterina Valente, en vertaald zorgde 'Die eerste zoen' in Nederland voor Rita's eerste succesvolle single. Op de b-kant staat het Italiaans klinkende 'Ik vergeet je', dat echter een puur Nederlands product is. Johnny Holshuysen zorgde voor de muziek en Gerrit den Braber schreef onder pseudoniem de tekst.

 
 

 
    1965
A:   Geluk heeft veel meer waarde
(Karl Götz, Günter Loose, Lodewijk Post)
B:   's Avonds bij het licht van de maan
(Werner Scharfenberger, Kurt Feltz, Willy Rex)
    CNR UH 9761

Na het succes van 'Die eerste zoen' werd opnieuw de grabbelton met Duitse schlagers te voorschijn gehaald. 'Paradies der bunten Träume' van Britta Martell uit 1964 werd omgetoverd tot 'Geluk heeft veel meer waarde', en van het eveneens uit 1964 stammende Connie Francis-succes 'Abends in der Mondscheinallee' werd ''s Avonds bij het licht van de maan' gemaakt.

 
 

 
    1966
A:   Jij bracht de zon in m'n leven
(Carlo Donida, Mogol, Ger Rensen, Van Aerden)
B:   Valentino
(Giancarlo Colonnello, Alberto Testa, Willy Gösson, Jimmy Once)
    CNR UH 9852

Songfestivals waren voorheen een dankbare bron van liedmateriaal, zo ook het festival van San Remo. Uit de editie van 1966 werden voor Rita's vijfde single twee liedjes gekozen: 'In un fiore' van Wilma Goich en 'Mai, mai, mai (Valentina)' van Giorgio Gaber, werden in het Nederlands tot respectievelijk 'Jij bracht de zon in m'n leven' en 'Valentino' gedoopt.

 
 

 
    1966
A:   Sigaren, sigaretten
(Kees Bruyn, Theo Brando)
B:   Hij slaapt maar door
(Jimmy Once)
    CNR UH 9866

Rita's zesde single, de laatste die ze maakte voor CNR, is de eerste die uitsluitend origineel Nederlands materiaal bevat. Maar hoe vrolijk Rita ook de zingende belofte deed om rookwaren en rode wijn in huis te halen als haar geliefde er weer zal zijn, een succes werd de single niet. Hierna werd het een tijd stil rondom Rita.

 
 

 
   

1967

A:   She said
(Jimmy Once, Bert van Rheenen)
B:   Lucky old sun
(Haven Gillespie, Beasley Smith)
    OMEGA 35.818

Ruim een jaar was Rita niet op de televisie te zien geweest en verschenen er geen nieuwe platen, tot in oktober 1967 de stilte werd verbroken met Rita's eerste Engelstalige single. 'She said' was een creatie van inmiddels ex-echtgenoot Jimmy Once en Bert van Rheenen, beter bekend als Chiel Montagne. Op de b-kant staat Rita's versie van 'That lucky old sun', een lied dat Frankie Laine in 1949 de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten plus een gouden plaat opleverde.

 
 

 
    1968
A:   Look at the mountains
(Andrzej Tylczynski, Andrzej Korzynski, John Dalmans)
B:   Blue canary
(Vincent Fiorino)
    POLYDOR S 1271

Het gebeurt niet vaak dat liedjes uit Oost-Europa hun weg naar het westen vinden. Het uit Polen afkomstige 'Domek bez adresu' (Huis zonder adres), waarmee Czeslaw Niemen in 1967 meedeed aan het Sopotfestival, was een uitzondering. John Dalmans schreef de Engelstalige tekst en maakte er 'Look at the mountains' van. Op de b-kant staat 'Blue canary', origineel van The Vince Fiorino Trio uit 1953.

 
 

 
    1971
A:   Parkovitch
(Alfi Kabiljo, Arsen Dedic, Peter Cirkel)
B:   Elke dag maakt z'n eigen verhaal
(Jack Bulterman, Gerrit den Braber)
    DECCA 6100 053

Er zit een periode van drieënhalf jaar tussen 'Look at the mountains' en de single 'Parkovitch'. De originele versie van 'Parkovitch' is getiteld 'Parkovi'. De Joegoslavische zangeres Tereza Kesovija behaalde er in 1965 de eerste plaats mee op het songfestival van Zagreb. Gerrit den Braber schreef voor zowel de a- als de b-kant de tekst. Kant a onder pseudoniem, kant b onder zijn eigen naam.

 
 

 
    1973
A:   Allentown Jail
(Irving Gordon)
B:   Elke dag maakt z'n eigen verhaal
(Jack Bulterman, Gerrit den Braber)
    PHILIPS 6012 325

Voor Rita's tiende single hoefde haar platenmaatschappij geen schokkende bedragen te investeren. De b-kant is dezelfde als op Rita's vorige single en ook werd dezelfde foto voor de hoes gebruikt. De opname van 'Allentown jail' op de a-kant is afkomstig uit het NCRV-programma 'Goeie ouwe koffergrammofoon'. Het lied werd in 1951 voor het eerst opgenomen door Jo Stafford, die met de b-kant 'Somebody' in eerste instantie meer succes had.

 
 

 
    1975
A:   De tijden van weleer
(Roger Richard, Bert van Rheenen)
B:   Don Juan
(Ellis de Liefde)
    POLYDOR 2050 357

Rita's eerste single uit de laatste periode van haar carrière bevat twee liedjes die een goede doorsnee vormen van het repertoire dat ze tussen 1975 en 1979 op zou nemen: het luisterlied 'De tijden van weleer', geschreven door haar levenspartner Roger Richard en Bert van Rheenen, en 'Don Juan', een lied met een vlotte melodie, geschreven door Ellis Meijer onder het pseudoniem Ellis de Liefde.

 
 

 
    1976
A:   Dolores
(Ellis Meijer)
B:   Voor jou alleen
(Bob Spaan, Rita Hovink)
    POLYDOR 2050 391

Nadat een ongeluk een einde maakte aan de carrière van Ellis Meijer, bleef ze actief als tekstschrijver voor andere artiesten. Met het door haar geschreven 'Dolores' had Rita in de zomer van 1976 een grote hit in handen. Op de b-kant van de single staat 'Voor jou alleen', de eerste compositie die van Rita zelf werd opgenomen.

 
 

 
    1976
A:   Ay Dolores
(Ellis Meijer, Jay Hawker)
B:   Mit dir allein
(Bob Spaan, Rita Hovink, Gerd Meyer)
    POLYDOR 2050 401

Na het succes in Nederland, bracht Polydor 'Dolores' ook in Duitsland op de markt. Jay Hawker, een pseudoniem van Jürgen Terre, die ook teksten schreef voor onder andere Roger Whittaker, boog zich over 'Dolores'. Ene Gerd Meyer hield zich bezig met 'Voor jou alleen', en maakte er 'Mit dir allein' van.

 
 

 
    1976
A:   Tango d'amor
(Leo Leandros, Klaus Munro, Peter Cirkel)
B:   Met tien amigo's
(Roger Richard, Lodewijk Post)
    POLYDOR 2050 427

Om het succes van 'Dolores' te herhalen, werd voor Rita's volgende single voor het eerst in ruim tien jaar een beroep gedaan op een grote buitenlandse hit. Vicky Leandros scoorde in Duitsland met 'Tango d'amor', maar tegen de tijd dat Rita's Nederlandstalige versie in de winkel lag, stond Vicky ook in Nederland hoog in de hitlijsten. Hierdoor was er maar weinig belangstelling voor Rita's Nederlandstalige versie.

 
 

 
    1976
A:   Laat me alleen
(Giovanni Ullu, Maurizio Monti, Paolo Dossena, Cesare Gigli, Gerrit den Braber)
B:   Robbie en Alex
(Hughie Cannon, Frank Leighton, Bert Leighton, Ren Shields, Nathaniel Davis Ayer, Gerrit den Braber)
    POLYDOR 2050 437

In 1973 nam de Italiaanse zangeres Patty Pravo het lied 'Pazza idea' op, waarmee ze eind 1974 ook in Nederland succes had. Gerrit den Braber schreef een Nederlandse tekst, en na enkele maanden sloeg 'Laat me alleen' in januari 1977 eindelijk aan. De b-kant, 'Robbie en Alex', is de Nederlandstalige versie van 'He done me wrong', dat onder de titel 'Frankie and Johnny' te vinden is op de lp 'From Rita with love'.

 
 

 
    1977
A:   Toen kwam jij...
(Dick Bakker, Gerrit den Braber)
B:   Lieveling
(Rita Hovink, Bastiaan)
    POLYDOR 2050 459

Met Dick Bakker als componist en arrangeur, Gerrit den Braber als tekstschrijver en Rita als zangeres, had 'Toen kwam jij...' alle ingrediënten in zich om een succes te worden. Helaas bleek dat in de praktijk anders uit pakken, en moest de single genoegen nemen met magere verkopen. Op de b-kant is 'Lieveling' te vinden, een compositie van Rita met een tekst van Bastiaan, een pseudoniem van Bert van Rheenen.

 
 

 
    1977
A:   Antonio
(Robert Puschmann, Hans Bradtke, Peter Cirkel)
B:   Lieveling
(Rita Hovink, Bastiaan)
    POLYDOR 2050 474

In 1972 had de Eritrese zangeres Hanna Aroni succes in Duitsland met 'Eviva España', wat ze in 1973 tevergeefs probeerde te herhalen met 'Antonio'. Rita had met haar Nederlandstalige versie van het lied meer succes, en behaalde er in de zomer van 1977 de hitlijsten mee. Voor de b-kant werd opnieuw voor het mooie 'Lieveling' gekozen, dat na het floppen van 'Toen kwam jij...' eindelijk door veel mensen kon worden gehoord.

 
 

 
    1977
A:   Draai je om
(Roberto Vecchioni, Renato Pareti, Vermar, Gerrit den Braber)
B:   De oude ster
(Joop Stokkermans, Gerrit den Braber)
    POLYDOR 2050 495

Tijdens het selecteren van materiaal voor Rita's volgende lp kwam ook 'Tornerai, tornerò' voorbij, waarmee de Italiaanse groep Homo Sapiens in 1975 een grote hit scoorde. Gerrit den Braber schreef de Nederlandse tekst, en besloten werd dat 'Draai je om' de eerste single van het album moest worden. Op de b-kant staat een van de vele liedjes die Joop Stokkermans er Gerrit den Braber samen maakten: 'De oude ster', een lied dat bij veel fans van Rita op de favorietenlijst staat.

 
 

 
    1978
A:   Wek me voordat je gaat
(Joachim Heider, Christian Heilburg, Cees Schrama)
B:   Milou
(Rita Hovink, Lodewijk Post)
    POLYDOR 2050 519

Na een aantal succesvolle jaren leek het succes van Katja Ebstein ineens voorbij te zijn. Haar single 'Weck mich, bevor du gehst' uit 1977 deed nagenoeg niets. Voor Rita werd het met een Nederlandse tekst van Cees Schrama een van haar bekendste liedjes. Op de b-kant vinden we 'Milou', een lied voor Rita's dochter. Rita schreef de muziek en Gerrit den Braber maakte op aanwijzingen van Rita de tekst.

 
 

 
    1978
A:   ...Zegt mijn man
(Henry Mayer, Hans Bradtke, Cees Schrama)
B:   Je liegt, bedriegt
(Aart Mol, Erwin van Prehn, Geertjan Hessing, Elmer Veerhoff, Cees Bergman)
    POLYDOR 2050 535

Met het muzikale uitstapje 'Das bisschen Haushalt, sagt mein Mann' had de Duitse actrice Johanna von Koczian eind 1977 haar grootste en meteen haar laatste hit in handen. Cees Schrama behield de ironie van het origineel toen hij de Nederlandse tekst schreef. Rita zong het lied '...Zegt mijn man' diverse malen op de televisie, maar een groot succes werd de single niet.

 
 

 
    1979
A:   Een kind
(Geo Dijkhuis)
B:   Als niemand van je houdt
(Clous van Mechelen)
    POLYDOR 2050 559

Rita's laatste single kwam uit in mei 1979. Vrijwel meteen na het verschijnen werd de single uit de handel gehaald, waardoor het de zeldzaamste van al Rita's singles is. Volgens de platenmaatschappij heeft de single officieel nooit bestaan, wat verklaart waarom de b-kant 'Als niemand van je houdt' op de verzamelaar 'De onvergetelijke Rita Hovink' uit 1982 wordt aangeduid als een niet eerder uitgebrachte opname.

 
 

 
    1981
A:   Laat me alleen
(Giovanni Ullu, Maurizio Monti, Paolo Dossena, Cesare Gigli, Gerrit den Braber)
B:   ...Zegt mijn man
(Henry Mayer, Hans Bradtke, Cees Schrama)
    POLYDOR 2050 687

Toen 'Laat me alleen' in 1976 voor het eerste werd uitgebracht was het een bescheiden succes. Na Rita's overlijden werd het haar meest geliefde lied, wat Polydor deed besluiten de single in 1981 opnieuw uit te brengen. Deze heruitgave verkocht redelijk.

 
 

 
    1982
A:   Het is koud zonder jou
(Aart Mol, Erwin van Prehn, Geertjan Hessing, Elmer Veerhoff, Cees Bergman)
B:   Ik zou alles willen geven
(Arjan Brass, Bud Bergsma)
    POLYDOR 2050 787

Eind 1980 had André Hazes een hit met het door de mannen van Cat Music geschreven 'Het is koud zonder jou'. Rita nam het lied al in 1978 op onder de titel 'Je hoeft me niet te zeggen'. Op de verzamel-lp 'De onvergetelijke Rita Hovink' staat een ingekorte versie van Rita's opname uit 1978, die onder de titel 'Het is koud zonder jou' op single werd uitgebracht om de lp te promoten. Op de b-kant staat 'Ik zou alles willen geven', een niet eerder uitgebrachte opname uit 1978.

 
 

 
    1987
A:   Laat me alleen
(Giovanni Ullu, Maurizio Monti, Paolo Dossena, Cesare Gigli, Gerrit den Braber)
B:   Toen kwam jij...
(Dick Bakker, Gerrit den Braber)
    POLYDOR 885 764-7

In april 1986 verscheen de verzamel-cd 'Laat me alleen - 16 onvergetelijke liedjes'. De cd verkocht goed, en om de verkopen nog wat kracht bij te zetten, bracht Polydor een jaar later 'Laat me alleen' voor de derde keer op single uit.

 
 

 
    2008
1:   Laat me alleen (Rita Hovink & Gerard Joling)
(Giovanni Ullu, Maurizio Monti, Paolo Dossena, Cesare Gigli, Gerrit den Braber)
2:   Laat me alleen (Gerard Joling, live)
(Giovanni Ullu, Maurizio Monti, Paolo Dossena, Cesare Gigli, Gerrit den Braber)
3:   Laat me alleen (videoclip)
(Giovanni Ullu, Maurizio Monti, Paolo Dossena, Cesare Gigli, Gerrit den Braber)
    NRGY NRCDS 2672082

Op zijn in juni 2008 verschenen album 'Bloedheet' zingt Gerard Joling 'Laat me alleen' in een virtueel duet met Rita, dat een half jaar later ook op cd-single verschijnt en een groot succes wordt. Voor de videoclip heeft men Gerard geprojecteerd in een oude televisieopname van Rita, waardoor het bijna lijkt alsof de twee een echt duet zingen.

 
 

 
    2013
A:   The fool on the hill
(John Lennon, Paul McCartney)
    For every man there's a woman
(Leo Robin, Harold Arlen)
B:   I feel the earth move
(Carole King)
    Mr. Bojangles
(Jerry Jeff Walker)
    678 RECORDS SSE-7001

Deze in maart 2013 verschenen ep bevat vier niet eerder uitgebrachte opnamen uit 1972. 'The fool on the hill' is origineel van The Beatles uit 1967. Tony Martin nam 'For every man there's a woman' op in 1948. Carole King behaalde met 'I feel the earth move' in 1971 de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. De klassieker 'Mr. Bojangles' werd in 1968 voor het eerst opgenomen door Jerry Jeff Walker. Klik op de hoes van de ep voor meer informatie.

 
© 2013-2018 Rita Hovink